Igyunk teát? Jó ötlet!

Reggeli rituálé, délutáni szünet vagy esti lazítás
A tea egy igazi mindenes a test és a lélek számára. Itt megtudhatjuk, hogyan lehet a kedvenc meleg italunkból valódi élvezet.
Elkészítés
Minden fajta más és más – ezért más elkészítési idő is szükséges.
Általános szabály: minél tovább ázik, annál erősebb az íze.
Minél forróbb a víz, annál rövidebb az áztatási idő.
Zöld és fehér teát nem szabad forrásban lévő vízzel leönteni (tönkreteszi az ízét). Ideális a kb. 80 °C-os víz.
Tipp: A forrásban lévő vizet 3 percig hagyjuk hűlni, majd utána öntsük le a teát.
A mennyiség is fontos: ha túl kevés, a tea gyenge lesz, ha túl sok, akkor keserű.
Alapszabály: egy csészéhez 3–4 gramm tea.
Apróra vágott levelek esetén 2 teáskanál elegendő.
Filteres vagy szálas tea?
A filteres tea kényelmes, de sokszor alacsonyabb minőségű.
A szálas tea ugyanabból az ültetvényből származik, csak nagyobb levelekből áll – ezért intenzívebb és gazdaságosabb.
Saját keverék készítése
Aki mentát, citromfüvet, zsályát termeszt, saját teát is készíthet.
A friss leveleket forró vízzel leöntjük, szárított gyógynövényeket légmentesen zárva tároljuk.
Friss fűszernövényekből 1 maréknyi kell egy literhez.
Kedvenc fajták
Több mint 300 tea létezik.
Egyik kedvenc: a fekete tea.
Másik sláger: Darjeeling, Earl Grey.
Két fő csoport: gyógynövény- és gyümölcsteák.
Divat most az Igazmondó szerint a matcha tea – porított zöld tea Ázsiából.
Szünet-teák – válogatás
Pu-Erh: Hosszan érlelt, vörös teának is nevezik. Csökkentheti a koleszterinszintet és vérnyomást, étvágycsökkentő.
Ginseng oolong: Ázsiából származik, támogatja a fogyást, aromás és édeskés.
Tea virág: Hagyományosan kézzel formált, majd szárított. Forró vízben kinyílik.
Mate: Argentínából, serkenti az anyagcserét, jó emésztésre. Íze a feketekávéhoz hasonló.
Kuding: Kínai tea, gyulladáscsökkentő, koncentrációt javító, de nagyon keserű.